Akü ölçümü için şarj durumu tablosu ve akü şarj ölçer cihazları kullanmak gerekir. Açık sistem akülerde voltaj ve yoğunluk ölçümü yapılır. Kapalı sistem akülerde ise yoğunluk değeri ölçülemez. Sadece voltaj değeri ölçülür ve bu şekilde akünün doluluğu hakkında bir tespit yapılabilir. Voltaj hassas bir voltmetreyle, yoğunluk da hidrometre yardımıyla ölçülebilir. Volt ve amper ölçümlerini bir arada yapan cihazlara multimetre adı verilir. Multimetre ile akü ölçümü volt ve amper için ayrı soket girişleri kullanılarak tamamlanır. Akünün içerisinde yer alan ve gr/cm3 cinsinden yoğunluğu ifade edilen elektrolit sıvısı ise bome çubuğu da denilen bomemetre yardımıyla ölçülür. Örneğin 1,280 gr/cm3’lük yoğunluk, 31,5 Bome’ye denk gelir.
ADRESE TESLİM AKÜ ve YERİNDE MONTAJ HİZMETİ
ŞİMDİ ARAYIN! MOBİL EKİBİMİZ AKÜNÜZÜ GETİRSİN
EAS Akü, Varta Akü, Bosch Akü, İnci Akü, Mutlu Akü, Çelik Akü, Yiğit Akü, Erdil Akü, Powercell Akü, Ucuz Uygun Aküler
Fiyatlarımız Marka ve Modele göre değişmektedir.
Güncel Fiyat ve Bilgi için Lütfen bizi arayın
0532 424 05 85 | 0222 246 01 01
WHATSAPP DESTEK
Akü Ölçümü Kaç Olmalı?
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V’un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V’un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V’a yükseltilmesi gerekir.
27 °C’de 1,280 başlangıç elektrolit yoğunluğu ile şarj seviyesi aşağıdaki gibidir:
% Şarj Yaklaşık Açık Devre Voltajı Yaklaşık Yoğunluk
100 12,8V 1,280 gr/cm3
75 12,4V 1,240 gr/cm3
50 12,2V 1,200 gr/cm3
25 12,0V 1,160 gr/cm3
Akü ölçme işlemi eğer amper cinsi üzerinden yapılacaksa multimetrenin akım (amper) ölçümü konumuna getirilmesi gerekir. Kırmızı ölçüm kablosunun soketi, amper ölçümü için “A” yazan girişe takılır. Ölçüm uçları, devreye seri olarak bağlanır ve akü amper ölçme işlemi gerçekleşir.
Akü Ölçümünde Nelere Dikkat Edilmeli?
Akü seviyesi ölçme işlemi öncesi, kutupların yerinden oynamış, gevşek veya kopmuş olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aynı şekilde akü kutusu veya kapağında kırık ya da çatlak olmadığından emin olunmalıdır. Delikleri kırılmış ya da kapanmış buşonlar ve tıkanmış gaz çıkış delikleri, kazaya sebebiyet verebilir. Aküde herhangi bir hasar yoksa ölçüm işlemine geçilir. Ancak araçta veya dışarıda henüz şarjdan yeni çıkmış bir akü ölçülmemelidir. Bu durum voltaj sonuçları açısından yanıltıcı olabilir. Yüzey şarjının alınması için akü, 15×15 A ile veya akü araçtaysa uzun ön farları 15 saniye açık tutularak deşarj edilmelidir. Redresör şarjı yapılacaksa bulunulan ortamın yeterli hava almasına özen gösterilmelidir.
Akünün şarjı en azından %75 seviyesinde, yani 12,4V ise yükleme testine geçilebilir. Şarj, bu orandan daha düşükse akünün yükleme testinden önce şarj edilmesi gerekir. Yoğunluk ve voltaj, akünün tasarımına göre farklı değerlerde olabilir. Yük altındaki akü testi ve sonuçlarının değerlendirilmesi, ölçümde kullanılan cihazların sistemine göre değişir. Yükleme testi ve sonuçlarının analizi, cihaz talimatına göre gerçekleştirilir.
Araca yeni bir akü takarken aracın akü ile ilgili elektrik donanımı kontrol edilmeli, gerekli ölçümler yapılmalıdır. Alternatör çıkış voltajının normal bir akü ile ve tam gaz verirken hibrit aküler için 13,8-14,4V arasında olup olmadığı ölçülmelidir. Ca-Ca aküler için 12V’luk bir araçta, 13,8-14,8V arası voltaj çıkışı uygun kabul edilir. Ancak bazı araçların elektronik devre ve kodlamaları, akünün sökülmesinin ardından hafıza kaybına uğrayabilir. Burada akü sökülmeden önce ikinci bir akü ya da özel bir cihaz devreye sokularak, kayıpların önüne geçilmelidir.